Vastuullisuus, kestävyys ja laatu


Laadulla kestävyyttä. Asettamalla ympäristön ja luonnon etusijalle teemme laatua, joka kestää. Kehitämme ammattitaitoamme ja osaamistamme jatkuvasti, jotta voisimme toimia luonnon ja ympäristömme hyväksi parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme osallistuva ja osallistava yritys, jonka tavoitteena on luoda hyvää ympärilleen lisäämällä luonnon ja ihmisten hyvinvointia ja kehittämällä aluetta sekä sen vetovoimaa. Meille työn tekemisen laatu, kestävyys ja vastuullisuus merkitsee ennen kaikkea intensiteettiä, jolla työtä tehdään. Uskomme, että kun jokainen toteuttaa intohimoaan, työn laatu heijastuu ympäristöön voimakkaasti. Niin luonnolle kuin sen käyttäjillekin.


Luontoreitit- ja rakentaminen

Kestävyyden näkökulmat, kuten ympäristön mahdollisimman vähäinen muokkaaminen, ekologiset ja käyttöä kestävät materiaalit, luontoympäristön ja sen erityispiirteiden huomioiminen ja esiintuonti, kestävä käyttö, huollettavuus, käyttäjälähtöisyys sekä kestävyydestä informoiminen ovat laadun takuu kaikille; luonnolle, käyttäjälle, työn tekijälle ja tilaajalle.

Rakennustyöt toteutetaan mahdollisimman hiilineutraalisti. Materiaalien ja työn toteutuksen kestävistä valinnoista keskustellaan asiakkaan kanssa, ja tarvittaessa jaetaan tietoa kestävämmästä ja ympäristöystävällisemmästä vaihtoehdosta.

Luontoympäristö ja sen erityispiirteet sekä käyttäjät otetaan huomioon:

Rakentamisajankohtana

  • Lintujen pesintäaika
  • Maaperän muokkautuvuus
  • Vesiolosuhteet
  • Muut alueen piirteet, kuten muu käyttö, muut reitit, asutus, liikenne, ympäristönhoitotyöt


Rakenteissa ja suunnittelussa

  • Reitti kartoitetaan maisemien, kohteiden ja luonnon erityispiirteiden pohjalta
  • Otetaan huomioon selvitykset luonnonarvoista ja elinympäristöistä ja viestitään niistä sekä havainnoista
  • Reitit ja rakenteet suunnitellaan hyödyntäen jo olemassa olevia polkuja
  • Huomioidaan erityisen herkät luontoalueet, joko kiertämällä tai suojaavilla rakenteilla
  • Säilytetään luonnontilaisuus
  • Reitit ja rakenteet suunnitellaan sulautumaan ympäröivään luontoon
  • Ympäristön säilyttäminen mahdollisimman koskemattomana
  • Maasto suojataan kulutukselta suojaavilla rakenteilla; esim. pitkospuut, sillat, ympäristöön soveltuva polun pohjustus
  • Reitti tai luontokohteen rakenteet suunnitellaan käyttäjälähtöisesti; reitin vaativuusluokittelu, saavutettavuus, turvallisuus ja riskienhallinta, huolellinen opastesuunnittelu
  • Huolto- ja ylläpitosuunnitelma ottaa huomioon rakenteiden ja reitin huollettavuuden sekä mahdolliset ympäristönhoitotyöt


Toteutuksessa

  • Materiaaleissa käytetään hyväksi kierrätettyä, ja ne valitaan kestäväksi niin laadultaan kuin ympäristöystävällisyydeltäänkin
  • Maastotyössä huolehditaan turvallisuudesta ja luonnossa liikkumisen kestävästä toimintatavasta
  • Huolehditaan siististä työmaasta ja kierrätyksestä sekä jätteiden asianmukaisesta lajittelusta. Pyritään jättämään kohde mahdollisimman jäljettömäksi
  • Minimoidaan koneiden (mm. moottorisaha, raivaussaha) käytöstä aiheutuvat haitat käyttämällä niitä tehokkaasti ja lyhytaikaisesti. Huolehditaan koneista huoltamalla niitä säännöllisesti ja hyödyntämällä lainaus ja vuokrauspalveluja.


Tiedotuksessa

  • Luonnon erityispiirteet ja monimuotoisuus tuodaan esiin työhön liittyvässä viestimisessä
  • Lisätään tietoutta luonnon monimuotoisuudesta
  • Ohjataan luonnon, reittien ja rakenteiden kestävään käyttöön


Ympäristönhoito

Toteutamme ympäristönhoitotyöt luonto edellä. Käytämme luonnonmukaisia menetelmiä luonnon omia prosesseja jäljitellen. Hyödynnämme luonnosta ja kohteen ympäristöstä saatavaa materiaalia luontokohteiden kunnostukseen ja tasapainottamiseen. Materiaalien hankinnalla toteutetaan samanaikaisesti mahdollisuuksien mukaan luonnonhoitoa. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi luonnosta ylimääräisen tai haitallisen poistettavan kasvillisuuden hyötykäyttöä ympäristönhoidon materiaalina luontokohteen kunnostamisessa, kuten suon ennallistamisessa tai vesistöjen puhdistuksessa. Materiaaleja voidaan käyttää hyödyksi myös luontorakentamisen saralla.

Ympäristönhoidolliset toimenpiteet suoritetaan säännöksiä noudattaen, huomioiden esimerkiksi pesintäajat ja rauhoitetut sekä suojellut lajit ja alueet. Kulkeminen työkohteelle ja koneiden käyttö pyritään järjestämään mahdollisimman pienellä jäljellä, käyttäen yhteiskyytejä ja suunnittelemalla koneiden käyttö tehokkaaksi ja lyhytaikaiseksi. Ympäristönhoitotyömme pyrkii parantamaan luonnon monimuotoisuutta ja viestimään siitä yhdessä asiakkaan kanssa.


Elämyspalvelut

Vastuullisuus luo turvallisia elämyksiä. Jokaiselle palvelulle tehdään oma turvallisuussuunnitelmansa ja riskikartoituksensa, joilla taataan turvallinen ja sujuva elämys. Suosimme paikallisuutta elämyksen tuottamisessa. Lähiluonto, alueen luontokohteet ja alueen muut yrittäjät ovat tärkeässä roolissa palvelujemme toteutumisessa. Olemme kiinnostuneita alueen kulttuuriperinnöstä ja sen osa-alueiden kuten tarinoiden, tapojen, uskomusten, arvojen, tiedon ja perinteiden jakamisesta omalla työllämme. Elävää kulttuuriperintöä viemme eteenpäin tarinoilla, mytologisilla elementeillä ja perinteisillä erätaidoilla elämyspalveluissa.

Opastamme asiakkaitamme kestävään luonnossa liikkumiseen ja ympäristön huomioimiseen, kerromme oman toiminnan vaikutuksista ja näytämme esimerkkiä omalla luontoa kunnioittavalla toiminnallamme.

Palveluiden saatavuus toteutetaan mahdollisuuksien mukaan joukkoliikenteen läheisyyteen. Elintarvike hankinoissa suositaan paikallista lähiruokaa mahdollisuuksien mukaan. Osuuskunnan välineistö, kuten retkeily- ja luontoliikkumisen välineet ovat laadukkaita ja huolella valittuja. Pyrimme ensisijaisesti hankkimaan kierrätettyä välineistöä. Hyödynnämme lainaus ja vuokrauspalveluja ja huollamme tarvikkeita aina käytön jälkeen ja muutoin säännöllisesti. Opastamme asiakkaita välineistön kestävään käyttöön ja hankintaan.

Vastuullisesti toimimalla luomme laadukkaita, ainutlaatuisia elämyksiä, joista välittyy tekijän halu luoda hyvää ympärilleen.


Hyvinvointipalvelut

"Meillä on kehomielisydämissämme olemassa kaikki edellytykset parhaaseen mahdolliseen hyvinvointiin, kunhan vain huomaamme palauttaa itsemme takaisin alkuperäiseen kytkökseen itsemme ja luonnon kanssa. Oma hyvinvointimme on paras lahja, jonka voimme antaa läheisillemme, kaikille kanssakulkijoillemme ja ympäristöllemme. Siinä on sellaista laatua, joka säteilee ja loistaa kukoistuksena kaikille ja kaikkialle." -Liisa Lähteemäki

Tämän ohjenuoran mukaan luomme hyvinvointipalveluja, joiden tavoitteena on palauttaa ihmiset takaisin yhteyteen itsensä ja luonnon kanssa. Uskomme, että tällöin herää sisäinen halu suojella sitä mitä rakastaa, luontoaan. Luontoyhteyden ja hyvinvoinnin myötä alkaa myös kestävämpi elämäntapa.

Palveluiden saatavuus toteutetaan mahdollisuuksien mukaan joukkoliikenteen läheisyyteen. Materiaali- ja elintarvike hankinoissa suositaan paikallista ja kestävää tuotantoa. Alueen kehittämiseksi, kestävän ja vastuullisen toimintavan laajentamiseksi palveluja toteutetaan yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa.


Koulutus ja kurssit

Koulutuksemme tähtäävät informoimalla edistämään kestävämpää ja luontolähtöistä ajattelutapaa. Tavoitteenamme on herättää yksilö - ja yhteisövastuuta kestävään elämäntapaan. Tätä ideologiaa edistää kaikki koulutuspalvelumme, joiden avulla luodaan ymmärrystä itsestämme osana luontoa. Koulutuksissa osanottajat oppivat luonnon, ympäristön ja itsensä vaikutuksesta toisiinsa. Käytämme kestäviä ja ekologisia materiaaleja ja opastamme niiden käyttöön. Havainnoimme luontoa yhdessä ryhmän kanssa ja tuodaan esiin aineetonta kulttuuriperintöä. Opastamme kestäviin toimintatapoihin omassa työssä ja arjessa. Ohjaamme vastuulliseen liikkumiseen luonnossa ja jaetaan luonto- ja ympäristötietoutta. Jokaisessa koulutuksessa noudatetaan turvallisuussuunnitelmia ja ohjataan turvallisiin työskentelytapoihin.